Az Egyesült Királyság  Legfelsőbb Bíróságának mérföldkő jelentőségű 2013‑as ítélete a Szcientológia vallásról
2018. március 12. írta: Szcientológia objektíven

Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságának mérföldkő jelentőségű 2013‑as ítélete a Szcientológia vallásról

a_szcientologia_egyhaz_elismerese_angliaban.jpg

2013. december 11‑én az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága egyhangú, mérföldkő jelentőségű ítéletében kijelentette, hogy a Londoni Szcientológia Egyház kápolnáját az Egyesült Királyság törvényei szerint el kell ismerni mint vallásos áhítatra szolgáló helyet.

Ez a szabályozás az Egyesült Királyság legmagasabb szintű bírósága részéről, mely egyértelműen elismeri a Szcientológia vallásos jóhiszeműségét, azt jelenti, hogy az angol szcientológusok jogilag érvényes házasságot köthetnek a család és barátok jelenlétében a Szcientológia vallási esküvői szertartás keretein belül a londoni egyház kápolnájában.

A Legfelsőbb Bíróság ítélete megerősíti az egyenlőség és a diszkriminációmentesség alapelveit vallási téren. A döntés gondoskodik arról, hogy a Szcientológia Egyház és a szcientológusok ne részesüljenek másféle bánásmódban az Egyesült Királyságban, mint más vallások és híveik, és azonos jogokkal legyenek felruházva.

Miután megállapította, hogy a Szcientológia egy vallás, és kápolnája (amely minden egyházában megtalálható szerte a világon) vallásos áhítat helye, a Legfelsőbb Bíróság úgy ítélkezett, hogy a vallás és a vallásos áhítat kifejezések definíciójának elég modernnek és tágnak kell lennie ahhoz, hogy magába foglalja a világnépesség többsége által gyakorolt vallásokat.

Háttér-információként érdemes tudni, hogy a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása felülbírálta a Fellebbviteli Bíróság 1970‑es döntését, amelyben az megtagadta, hogy vallásos áhítat helyeként hitelesítse a kápolnát a Sussex megyei Saint Hill Szcientológia-egyházában. A Fellebbviteli Bíróság úgy ítélkezett, hogy a Szcientológia gyakorlata nem volt „összhangban az 1855‑ös Vallásos áhítati helyek regisztrációs törvényével”, minthogy a szcientológusok nem imádnak egy „személyes teremtő Istent”. A Fellebbviteli Bíróság elismerte, hogy más világvallások, mint például a théraváda buddhizmus, szintén nem imádnak személyes teremtő Istent, de a buddhizmus kivétel a szabály alól. A vélemény ugyanakkor nem adott magyarázatot erre a kivételre.

Az Anyakönyvi Hivatal továbbra is megtagadta a Szcientológia-egyházak elismerését az 1970‑es döntés alapján, amelyre más egyesült királyságbeli minisztériumok is hagyatkoztak négy évtizeden át, hogy így igazolják a szcientológusok elleni diszkriminációt. Itt volt az ideje, hogy ezt a hibás, idejétmúlt döntést felülbírálják, a Szcientológiát pedig mai formájában mutassák be, amelyet a vallási szolgáltatások és a közösségeket jobbító programok teljes skálája képvisel a Szcientológia ideális orgokban.

2011‑ben Louisa Hodkin, egy szcientológus, aki esküvőjét a saját egyházában akarta tartani családjával és barátaival, új kérelmet nyújtott be a Londoni Szcientológia Egyház kápolnájának vallásos áhítat helyeként való bejegyzésére. Az Anyakönyvi Hivatal azonban újfent elutasította a beadványt az 1970‑es döntésre és az 1855‑ös jogszabályra hivatkozva.

„[…] kijelentem, hogy a Queen Victoria Street 146. szám alatt álló kápolna vallásos áhítat helye.”

Hodkin kisasszony ezt követően ügyét bíróságra vitte. Első fokon a bíróság megállapította, hogy a Szcientológia valóban vallás, mindazonáltal megjegyezte, hogy nem jegyezheti be a londoni kápolnát vallásos áhítat helyeként, mert köti a Fellebbviteli Bíróság 1970‑es ítélete. Elismerte az ügy jelentőségét, és javasolta, hogy a fellebbvitelt közvetlenül a Legfelsőbb Bíróság hallgassa meg.

A Legfelsőbb Bíróság készségesen befogadta az ügyet. A bíróság határozatában hatályon kívül helyezte a negatív 1970‑es döntést, annak teljességében, és a korábbi olvasat helyébe, amely az 1855‑ös törvény megszületésekor Angliában domináló szűk zsidó-keresztény ismérvekre volt korlátozva, olyan értelmezést biztosított az 1855‑ös törvényhez, amely a vallás megfelelő és modern definíciójával szolgált, immáron magában foglalva a Szcientológiát.

A teljes cikk megtekintéséhez kattints erre a linkre >>>

Forrás: Szcientológiavallás.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://scientology.blog.hu/api/trackback/id/tr3813734888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása