A bíróság az a hely, ahova a Szcientológia-ellenes előítéletek halni járnak
2018. március 16. írta: Szcientológia objektíven

A bíróság az a hely, ahova a Szcientológia-ellenes előítéletek halni járnak

church_of_scientology_building_in_los_angeles_fountain_avenue.jpg

Újabb magyar Bírósági ítélet támasztja alá, hogy a vallásellenes előítéletek a Bíróságon nem állják meg a helyüket. Egy februári Bírósági ítéletben megállapítást nyert, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda jogellenesen rohanta le a Szcientológia Egyházat.

Ezek fényében érdemes megvizsgálni, hogy a múltban a Szcientológia Egyházat ért támadásokban mi volt közös és hogy a valóságon alapuló értelmes érvek hiányában miért döntött minden Bíróság a Szcientológia Egyház mellett.

“A Szcientológia beleillik a vallási adómentesség kategóriába?” A válasz egyértelmű, dörgedelmes IGEN !

“A Szcientológia Egyház legfőbb adókonzultánsaként sikerhez segítettem az egyházat a vallási alapú, adómentes állami státusz elérésében, mivel a státuszhoz szükséges kívánalmakat teljes mértékben, őszintén teljesítették, és azoknak folyamatosan megfelelnek.” – kezdi Monique Yingling a Szcientológia Egyház Adókonzultánsa

Az IRS (Az USA adóhivatala) elégedetten megállapította, hogy mivel jótékonysági vallási szervezetnek megfelelően szerveződik és működik, a Szcientológia Egyház jogot formál az adómentes státuszra. Az egyház nem “bocsátkozott könyörtelen csatába az adómentesség elérése érdekében”, ehelyett csupán folyamatosan végezte munkáját, mellyel demonstrálta, hogy ugyanazt a bánásmódot érdemli, mint bármely más vallás, amelyet elfogadtak ugyanebben a kategóriában.

A vizsgálati folyamatot, mely 1993-ban a Szcientológia Egyház adómentes státuszának megállapításával zárult, teljes mértékben dokumentálták, és napjainkban is nyilvánosan megtekinthető. Az USA Adóhivatalának dokumentációja – 4,26 méter magasságú torony, ha az iratokat egymásra halmozzuk – volt a legkiterjedtebb a vallási adókedvezményt élvező egyházak történetében. Az IRS tehát 93-ban megállapította, hogy az egyház a vallási tevékenysége miatt teljes mértékben kvalifikált az adómentességre, és munkájával ezt azóta is demonstrálja.

TÖRTÉNELMI LÉPTÉKBEN MÉRVE A SZCIENTOLÓGIA GYORSAN ELFOGADÁSRA KERÜLT MINT VILÁGVALLÁS

Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és Olaszországban a Legfelsőbb Bíróság végzése, egy tucatnyi egyéb országban (úgy, mint Spanyolország, Franciaország, Németország) alacsonyabb bíróságok ítélete alapján a Szcientológia vallást egyházként ismerték el. Valójában ezen döntések körül jó pár segített számos földrajzi térségben a “vallás” mai értelemben vett jogi meghatározásának létrehozásában.

1983-ban az Ausztrál Legfelsőbb Bíróság hozta létre az első precedenst, és a Brit Nemzetközösség 54 országában használt meghatározást a “vallás” és “jótékonysági intézmény” kifejezésekre, méghozzá egyöntetű döntéssel. 2013-ban az Egyesült Királyság (Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország) Legfelsőbb Bírósága nemcsak egyöntetűen elismerte a Szcientológia vallás “egyház” státuszát, hanem a “vallás” szó Viktória (1837-1901) korabeli meghatározását is modernizálta, melynek teljes mértékben megfelel a Szcientológia vallás. 1997-ben Olaszország Legfelsőbb Bírósága nem csupán elismerte a Szcientológia vallásos mivoltát, hanem a Szcientológia Egyház adománygyűjtési gyakorlatát a Római Katolikus gyakorlatnál tisztességesebbnek nevezte. A Szcientológiát mint vallást a bolygó számos bírósága és kormánya hivatalosan elismerte, a legutóbb Kolumbia, tavaly májusban, valamint Mexikó Novemberben.

Szinte minden társadalom esetében, amelyben létrejött egy új vallás, az emberek kezdetben úgy reagáltak, hogy rémhíreket terjesztettek, üldözték és elnyomták azt.

Constantinus (Nagy Konstantin) előtt a Római Birodalom a kereszténységet nem túl ismert zsidó szektának tekintette. A hiteles, igazi vallások átvészelik ezeket a viharos időket, és megacélozódnak tőlük, mivel a kitartás mellett értékekkel és megfelelő vallási tanítással bírnak, hogy túléljék a vallási bigottság, előítélet és diszkrimináció szülte támadásokat. Ez beigazolódott a kereszténységgel, a mormonizmussal kapcsolatban, és most a Szcientológia kapcsán is igaznak bizonyul.

Valójában a Szcientológia mint világvallás elfogadása történelmi léptékben mérve gyorsnak tekinthető. Az egyház széles körű együttműködésnek örvend számos kormány részéről, a világ minden táján, csakúgy mint hasonló értékeket erősítő egyéb egyházak részéről, illetve olyan szociális és humanitárius intézmények, szervezetek részéről is, melyeknek világszerte segítséget nyújt. Elrejtve a bulvármédia botrányhajhász, klikkelésre ösztönző, csali főcímei között ez a Szcientológia igaz története.

Forrás: Los Angeles Times, Monique Yingling írása, 2018. február 1

A bejegyzés trackback címe:

https://scientology.blog.hu/api/trackback/id/tr6513735752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása