Hasonlít-e a szcientológusok készüléke a hazugságvizsgálóra?
2017. december 01. írta: Szcientológia objektíven

Hasonlít-e a szcientológusok készüléke a hazugságvizsgálóra?

e-meter.jpg

Csak annyira, mint egy mikrohullámú sütő, ráadásul az eszköz alkalmatlan hazugságok vizsgálatára, mert csak egyetlen testi paramétert vizsgál: a személy feszültséggel teli érzéseit, ráadásul ezt is csak akkor, amennyiben a személy arra gondol. Az E-méternek hívott eszközt naponta emberek százezrei használják arra, hogy életük gyötrelmeinek területét behatárolják, és a problémák forrásainak megtalálása után teljesebb életet tudjanak élni.

scientology-budapest-emeter_dsc4270.jpg

Ennek az egyedi eszköznek a működését nem szabad összetéveszteni egy varrógéppel.

A Szcientológiában a személyes tanácsadásban használt eszköz neve E-méter. Ez nem hazugságvizsgáló, de nem is szükséges, hogy az legyen. Használata L. Ron Hubbard azon felfedezéséből ered, hogy a személy lelki gyötrelmei, az ezekre való egyszerű rágondolás megváltoztatja a test elektromos ellenállását. Az E-méter tehát a személy testének elektromos ellenállását méri. Mivel az ellenállás változását nem lehet szabad szemmel észrevenni, ezért a személyes tanácsadásban már az 1960-as évek óta használnak E-métert a Szcientológusok. A használat célja a személy számára fájdalmas és kezelendő terület pontosabb behatárolása. A mai E-méterek működési elve változatlan, csak ezek már korszerűbb, hordozható készülékek.

Az E-méter nem alkalmas hazugságvizsgálatra, mert csak egyetlen paramétert, a test ellenállását méri. A rendőrségeken használt hazugságvizsgáló, azaz poligráf készülékek egyszerre sok paramétert vizsgálnak. A készülék neve is erre utal, a “poli” jelentése ugyanis “sok, több”. Ezek a készülékek a szívverést, a személy légzését, és egyéb további paramétereket egyszerre mérnek és rajzolnak ki egy papírlapra. Az E-méter nem készít ilyen jellegű feljegyzést, kizárólag az auditor pillant néha rá a skálára.

De legfőképp miért nem hazugságvizgáló az E-méter? Mert szükségtelen vizsgálni azt, hogy a személy igazat mond-e vagy sem. Ennek oka pedig rendkívül egyszerű. Semmilyen személyes javulás nem képzelhető el, ha a személy nem őszinte. Ezt minden szcientológus tudja. Őszinteség nélkül nem működik a tanácsadás, hiszen egy hazug módon felvázolt problémára lehetetlen jó megoldást találni. Szükségtelen tehát, hogy az E-méter alkalmas legyen hazugságvizsgálatra, mivel a Szcientológia tanácsadás csak akkor működőképes, ha a személy őszinte.

A szcientológusok, pedig követik alapítójuk ezen szavait:

“Nincs boldogtalanabb annál az embernél, aki hazugságok káoszában próbál élni.”

Vajon, aki a szcientológiáról tudományosan könnyen megcáfolható hazugságokat terjeszt, az boldog ember?

Forás: SzcientológiaNeked

A bejegyzés trackback címe:

https://scientology.blog.hu/api/trackback/id/tr8613409901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása