A Szcientológia vallás Németországban
2017. december 07. írta: Szcientológia objektíven

A Szcientológia vallás Németországban

church-of-scientology-berlin-exterior-night_o8m0900_hu.jpg

Németországban a vallási csoportok különféle jogi formákban működhetnek. Ezek nyitva állnak mind a vallásos, mind a nemvallásos közösségek előtt, és a nonprofit „idealista” egyesületektől a közjogi szervezetekig terjednek. A Szcientológia-egyházak Németországban a nonprofit idealista egyesület nevű jogi formában vannak bejegyezve, egyértelműen kinyilvánított vallási célokkal, így hivatalos jogi státusuk nem különbözik sok más elismert vallási közösségétől – ezek közé tartoznak a buddhisták, a muszlimok, a hinduk, a kvékerek, Jehova tanúi és a bahá’í vallás követői.

Az elmúlt három évtizedben a német bíróságok – mintegy ötven döntésben – úgy határoztak, hogy az egyház és tagjai a vallásszabadság védelmét élvezik, amelyet Németország Alaptörvényének (Alkotmányának) 4. cikke garantál.*

Például:

  1. A Hoppe kontra Hamburgi Szcientológia Egyház esetben (1998. január 5-i ítélet, határozatszám: 330 O 169/97) a Hamburgi Legfelsőbb Bíróság megerősítette, hogy az egyház „elismert mint vallási közösség”, és élvezi az alkotmány 4. cikkének védelmét.
  2. A Krueger kontra Hamburg városa eset tárgya az volt, hogy Hamburg városa egy „szektaszűrőt” működtetett, amelynek keretében megkövetelték, hogy az üzleti partnerek kijelentsék, hogy nem volt kapcsolatuk a Szcientológiával. Mind Hamburg Tartomány Adminisztratív Fellebbviteli Bírósága (2004. június 17-i ítélet, határozatszám: 1 Bf 198/00), mind a Szövetségi Adminisztratív Legfelsőbb Bíróság jogi kérdésekkel kapcsolatos fellebbezés miatt (végleges ítélet: 2005. december 15., határozatszám: 7 C 20.04) úgy ítélt, hogy „[a] felperes, mivel gyakorló szcientológus, igényt tarthat a vallási és filozófiai hovatartozást megillető védelemre a Német Alkotmány 4. cikkének 1. szakasza értelmében”. E határozat alapján a bíróságok megtiltották Hamburg városának a szektaszűrő használatát.

A német bíróságok újra meg újra elismerték, hogy a Német Alkotmány 4. cikke, amely a lelkiismereti és vallásszabadsággal kapcsolatos, vonatkozik a szcientológusokra és a Szcientológia Egyházra.

 

„A Szcientológia-szervezet számos elképzelése természetfeletti kérdésekkel foglalkozik, valamint azzal, hogy mi az Ember helye és jelentése a világban. Ha hisznek L. Ron Hubbard e tanításaiban a halhatatlan lélekről mint egy életenergia (THÉTA) hordozójáról, tanításaiban a THETÁNRÓL, a thetánnak a MEST szóval megnevezett anyagi univerzummal való kapcsolatáról, valamint a léleknek számtalan életen át haladó útjáról, és ha azonosulnak az úttal, amely a létezés magasabb szintjei (CLEAR és [OPERATÍV] THETÁN) felé vezet – amelyek a megváltás szintjeire emlékeztetik az embert –, akkor ez egy filozófiai meggyőződést vagy egy vallásfelekezetet jellemez.”

ADMINISZTRATÍV BÍRÓSÁG, HAMBURG

Lásd még: „A Szcientológia vallás – bírósági ítéletek Németországban” 

 

 

 

 

Forrás: Scientologyvallas

A bejegyzés trackback címe:

https://scientology.blog.hu/api/trackback/id/tr8313453555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása