A Szcientológia vallás  az Egyesült Államokban
2018. január 03. írta: Szcientológia objektíven

A Szcientológia vallás az Egyesült Államokban

statue-of-liberty-2501264_1920.jpg

Az Egyesült Államokban a Szcientológia minden egyházát és az összes kapcsolódó társadalomjobbító tevékenységet adómentesnek ismerték el, amelyeket kizárólag jótékony célokból szerveztek.

Egy kétéves, példátlanul kiterjedt és mélyreható vizsgálatot követően, amely világszinten felölelte az egyház minden műveletét, az Amerikai Adóhivatal (IRS) 1993. október 1‑jén határozatot adott ki, amelyben elismerte a Nemzetközi Szcientológia Egyház – a Szcientológia vallás anyaegyháza – és 150 kapcsolódó egyház, misszió és társadalomjobbító szervezet vallásos és jótékonysági adómentes státusát, amely szervezetek mindegyike különálló jogi személy. Az IRS elismerte a Szcientológusok Nemzetközi Szövetsége (International Association of Scientologists) jótékonysági és vallásos státusát. Ez egy tagsági szervezet, amely minden ország szcientológusai számára nyitva áll.

A szigorú felülvizsgálat eredményeként, amelyet az adómentes szervezeteket felügyelő legmagasabb rangú kormányzati tisztségviselők irányítottak, az IRS arra a következtetésre jutott, hogy az egyház kizárólag vallásos és jótékonysági célokból működik.

A Egyesült Államok kormányzatának határozata megállapította, hogy 1) a Szcientológia hiteles vallás, 2) a Szcientológia egyházai és a hozzájuk tartozó jótékonysági és oktatási intézmények kizárólag elismert vallási célokat szolgálnak, 3) a Szcientológia-egyházak és a hozzájuk tartozó jótékonysági és oktatási intézmények a közjóért tevékenykednek, nem pedig magánszemélyek érdekében, és 4) ezen Szcientológia-egyházak és a hozzájuk tartozó jótékonysági és oktatási intézmények nettó bevételének semekkora hányada nem szolgálja semmilyen magán- vagy nem jótékonysági jogi személy javát.

Az IRS azt is megállapította, hogy a Szcientológia Egyház „egyháznak” minősül az olyan ismérvek szerint, amelyek megkövetelik a kialakult vallási tanok, vallási irodalom és vallástörténet létezését, lelkészek képesítését és felszentelését, valamint a hívők vallási közösségének létét.

A vallás lelkészei jogosultak bevándorlási státusra egyházi személyként az USA Külügyminisztériuma és a Bevándorlási és Honosítási Hivatal rendeleteinek értelmében, amelyek megállapítják, hogy a Szcientológia hiteles vallás. A Szcientológia hivatalosan elismeréssel rendelkezik mint vallás szerte az Egyesült Államokban a szövetségi és állami kormányzatok, valamint az önkormányzatok részéről.

A Szcientológiát bírósági döntések is egyértelműen elismerik vallásként az Egyesült Államokban. Az USA bíróságai már több mint 45 éve jogesetről jogesetre következetesen azt tartják, hogy a Szcientológia hiteles vallás, és hogy tanai és gyakorlatai vallásos természetűek, és az USA Alkotmányának védelmét élvezik.  Például, 1993 szeptemberében az Egyesült Államok Tizenegyedik Kerületi Fellebbviteli Bírósága minden addigi amerikai bírósági határozatot megvizsgált a Szcientológia elindulása óta, és megállapította a vitathatatlan tényeket:

„Nem létezik valódi tényszerű kérdés annak elvitatására, hogy [a Szcientológia] hiteles vallás.”

Ehhez hasonlóan, 1983 januárjában a Washingtoni Szcientológia Alapító Egyház kontra Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) igazgatója perben Kolumbia Kerület Körzeti Bírósága a következő ítéletet hozta:

„A Szcientológia Egyház ugyanúgy kezelendő, mint más bevett vallások, illetve felekezetek, katolikus, protestáns vagy egyéb.”

Az Egyesült Államok tehát megállapította, hogy a Szcientológia Egyház kizárólag vallási és jótékonysági célokért van megszervezve. Ez a hivatalos elismerés különösen jelentős, minthogy az Egyesült Államokban található az egyház legmagasabb szintű testületének és irányító központjának a székhelye, valamint itt található a világ legnagyobb Szcientológia-egyháza is, a Szcientológia vallás szellemi központja minden szcientológus számára. Ilyen körülmények között az Egyesült Államok döntésének, miszerint teljes mértékben elismeri és elfogadja a vallást, nagy jelentőség tulajdonítandó.

irs-letters-church-of-scientology-tax-exemption_hu.jpg

„Megállapítottuk, hogy Önök mentesülnek a szövetségi jövedelemadó alól az adóhatósági kódex 501(a) pontja szerint, minthogy a szervezetük megfelel a 501(c)(3) részben leírtaknak.”

AMERIKAI ADÓHIVATAL

Lásd még: „A Szcientológia Egyház adómentességet kap az IRS‑től” 

Forrás: Scientolgyvallás.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://scientology.blog.hu/api/trackback/id/tr2513548021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása