Hogyan indult el a Szcientológia?
2017. december 30. írta: Szcientológia objektíven

Hogyan indult el a Szcientológia?

sunset-3047544_1920.jpg

L. Ron Hubbard 1923-ban kezdte az elmével és a szellemmel kapcsolatos tanulmányait, ennek eredménye az “Excalibur“ című kézirat lett 1938-ban. Ebben a ki nem adott munkában jelenik meg először a “Szcientológia” szó, hogy jelölje azt, amit L. Ron Hubbard úgy nevezett, hogy “a tudásról való tudás tanulmányozása”. Úgy döntött, nem adja ki a könyvet, mert

“Az Excalibur nem tartalmazott semmilyen terápiát, hanem egyszerűen az élet összetevőiről szóló értekezés volt. – majd hozzátette – Úgy döntöttem, tovább megyek.”

Ez a “tovább megyek” hozta meg aztán a Dianetikát, amely tulajdonképpen bevezetés a Szcientológia sokkal szélesebb területére. A Dianetika egyfajta “terápiát” nyújt, amelyet a hétköznapi ember könnyedén használhat. Így 1947-ben írt egy kéziratot, amelyben részletezte néhány felfedezését.

Ezt akkor nem adták ki, de kézről-kézre vándorolt a barátok közt, akik lemásolták és továbbadták másoknak. (Ezt végül 1951-ben adták ki Dianetika: Az eredeti tézis címmel, és később újra kiadták, Az élet dinamikái címen.) 

L. Ron Hubbard levelek áradatát kapta, ahogy a kézirat másolatai kézről-kézre vándoroltak, amelyben további információkat kértek, és az új tárgy további alkalmazási lehetőségeiről faggatták. Hamarosan azt vette észre, hogy minden idejét levelek megválaszolásával tölti, és úgy döntött, ír egy átfogó könyvet a témáról.

Először egy cikket jelentetett meg. A “Terra Incognita: Az elme” az Explorers Club Journal 1950-es téli/tavaszi számában jelent meg. Ezt követte a Dianetika: A szellemi egészség modern tudománya című könyv, amelyet 1950 májusában adtak ki, ami kis híján egy éjszaka leforgása alatt nemzeti bestseller lett. Nyár végére az emberek szerte az országban nemcsak olvasták a könyvet, hanem saját csoportokat is szerveztek azzal a céllal, hogy a Dianetika technikáit alkalmazzák. A könyv azóta is bestseller, és a New York Times egyik bestseller listáján újra első helyre került csaknem 4 évtizeddel az első kiadása után. Folyamatosan a bestseller listákon látható világszerte.

Az ország minden részéből jövő egyének tízezreinek nyújtott ezernyi Dianetika tanácsadási óra során rövidesen világossá vált, hogy sok ember, akit ezekkel az eljárásokkal auditáltak, olyan eseménnyel került kapcsolatba, melyek, úgy tűnt, előző életekben történtek. Bizonyos tisztviselők megpróbálták megállítani ezen jelenségek további kutatását a Dianetika szervezetekben, de L. Ron Hubbard tovább folytatta. Az ezt követő vizsgálódások során – miközben ezt a kérdést tette fel magának: “Ki az, aki ezt a mentális képmást nézi? ” (ez a megoldásra váró létfontosságú kérdés, 1950-ben a Dianetika: A szellemi egészség modern tudományacímű könyvben merült fel) – úgy gondolta, hogy ennek valami másnak kell lennie, mint az elme. Arra a következtetésre jutott, hogy ezt maga az emberi szellem teszi. Végül bebizonyította, hogy a személyiséggel foglalkozik – a személyiséggel, aki egy olyan lélek, aki testben lakik, és elmét használ – és bebizonyította, hogy az embernek alapvetően szellemi természete van. 

Ez volt az a felfedezés, amellyel 1951 őszén bezárult a kör L. Ron Hubbard számára, és így visszajutott a Szcientológia tágabb témájához, amit a Dianetika mindvégig megcélzott – a szellemhez. Ezután jelentette be nyilvánosan a Szcientológiát:

“Megtaláltam, hogy mi az, ami a képeket nézi, és leírtam. Rájöttem, hogy nagyon is gyakorlati szempontból vagyok képes dolgokat tenni vele amiket senki más nem csinált eddig. És egyszer csak a vallás területén találtam magam ... “

Az első Szcientológia Egyházat 1954-ben Los Angelesben Szcientológusok egy csoportja alapította, és néhány éven belül az egész világon egyházak jöttek létre.

A következő években L. Ron Hubbard kiteljesítette kutatását az ember szellemi természetével kapcsolatban. Ma minden ilyen témájú írása elérhető – bárki számára, aki tanulmányozni kívánja a Szcientológiát. Annak ellenére, hogy L. Ron Hubbard 1986-ban elhagyta a testét, lélekben még mindig velünk van, és munkájának hagyatéka folyamatosan segíti az embereket abban, hogy felismerjék igazi szellemi természetüket. 

Forrás: Miaszcientologia.org 

A bejegyzés trackback címe:

https://scientology.blog.hu/api/trackback/id/tr8813535193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása