Újabb titokra derül most fény:
2017. december 02. írta: Szcientológia objektíven

Újabb titokra derül most fény:

ujabb-titokra-derul-feny.jpg

Megtudhatod, miért nem törték meg a támadások a szcientológusokat, sehol a világon történelmük 65 éve során.

Akiket ennyire támadnak, azok közül ilyenkor sokan fel szokták adni. Vagy azért, mert nem bírják a nyomást, vagy mert a vádak esetleg megingatják az elkötelezettségüket.

Viszont se korábban külföldön, se most Magyarországon a Szcientológia elleni hadjárat megkezdése óta egyetlen egy ilyen esetet se találunk.  Ezen azért is érdemes elgondolkodni, mert például az Index 2017. október18-i cikkében is megjelent információk szerint:

„…a magyarországi hívek túlnyomó többsége városban él, magasan képzett és jól keres, általában műszaki vagy gazdasági beállítottságú…”

Általában ezt a viszonylag jól informált, művelt, egzisztenciálisan önálló, és a tekintélyelv helyett inkább a tényeket tisztelő réteget az átlagnál kevésbé lehet manipulálni.  Úgyhogy nyilván van valami, ami ezeknek az embereknek a többségét ekkora állhatatosságra sarkallja.

Mi lehet e mögött? Mi a céljuk?

Talán, ha ezt megértjük, akkor jobban megértjük azt is, hogy mi ez az egész, ami most körülöttük zajlik.

Induljunk ki abból, ami már a sajtóban is elég gyakran megjelent róluk. Van egy bizonyos auditálásnak nevezett eljárás, amit ők lelki tanácsadásnak neveznek.  

Ez az auditálás, mint kulcsszó már 1950-ben, a Szcientológia megszületése előtt feltűnik az L. Ron Hubbard által írt Dianetika könyvben. Ez a kiadvány a műfaj és a szerző meglehetősen pontos meghatározása szerint egy gyökeresen új tudomány alapjait lerakó önfejlesztő kézikönyv. Az alcíme szerint: „A mentális egészség modern tudománya”. Annak idején akkora siker volt, hogy túlzás nélkül állítható, hogy egész Amerika erről az új felfedezésről beszélt.

Hubbard az auditálásra úgy hivatkozik, mint egy olyan eljárásra, aminek a célja az úgynevezett ’clear’ állapot elérése.

Clear = Tiszta

Miért tiszta? Mert aki ezt elérte, az tisztán, az eredendő, potenciális képességeinek valódi birtokában tud gondolkodni, anélkül képes szembenézni az élet nehézségivel, hogy ebben a múltbeli fájdalmas eseményei döntően befolyásolnák. Tehát, nem egy „szupermen”, de egy olyan személy, aki önállóan határozza meg az érzelmeit és a cselekvéseit, nem pedig a múlt befolyása által,  mert már képes azt feldolgozva, úgy látni a dolgokat, ahogy azok vannak.

Az auditálás lényege tehát az, hogy a múlt „elfeledett”, a tudatalatti homályába vesző fájdalmas eseményei – amelyek belátható okok miatt csökkentik az ember tisztánlátását és életenergiáját – az e módszerbe saját akaratából belevágó, fejlődni kívánó személy számára a későbbi életében már ne jelentsenek akadályt.

Könnyen belátható, hogy ez nem kis feladat.

A szellemi fejlődésnek ez az útja nem egy kézrátéttel való gyógyítás. Ennek a módszernek a sikere nem azon múlik, hogy egy beavatott guru milyen mértékben rendelkezik természetfeletti képességekkel.

Mindez csak egy maximálisan tesztelt, valódi alapokon nyugvó tudomány keretein belül lehetséges. E tudomány alapjai viszont olyan tételekből kell, hogy kiinduljanak, mint

„mi az ember?”, „mi a célja?”, „mik a legfőbb hajtóerők, amik őt és az egész univerzumot mozgatják?”.

Ha következetesen indulunk el ezen kérdések megválaszolásának útján, akkor már például olyan kérdésekkel is szembetalálkozunk, hogy

„az ember tapasztalatai jelen életénél akár régebbre is visszanyúlnak?”…

E nyomvonalon jutott el a Dianetika módszerének tökéletesítése arra a pontra, hogy már a vallás területén találta magát. Így született meg a Szcientológia. Az alapítója pedig annak szentelte egész további életét, hogy a Szcientológia módszereit egy olyan, lépésről lépésre oktatható formába öntse, hogy azokat szinte bárki képes legyen elsajátítani.

Nem kell nagyon beleásnia senkinek magát a témába, hogy belássa: ez mekkora körültekintést, és milyen mérhetetlen mennyiségű munkát követelhetett meg, de L. Ron Hubbardnak 1986-ban sikerült úgy távoznia ebből a világból, hogy előtte elvégezte mindazt a feladatot, amit maga elé tűzött.

Ezt a megállapítást nemcsak az bizonyítja, hogy azóta a Szcientológia töretlenül terjed, és ma már a világ szinte minden jelentős pontján léteznek helyi egyházai, hanem elsősorban az, hogy mindemellett egészen pontosan, sőt, kifejezetten akkurátusan azon elvek szerint folyik az egyházon belül az auditálás, a híveknek szolgáltatott lelki tanácsadás, amelyeket L. Ron Hubbard annyi évtizeden keresztül fejlesztett ki.

A Szcientológiában tehát nem azon múlik a hívek lelki fejlődése, hogy az a lelki tanácsadó, akivel összehozta őket a sors, mennyire zseniális, vagy sem, hanem egy precízen, és nem utolsósorban nyomonkövethetően felállított rendszer segíti őket az útjukon.

E rendszer elengedhetetlen részét képezik azok a bizalmas feljegyzések, amelyek, ha nem lennének szent és sérthetetlen módon, a legnagyobb körültekintéssel kezelve, akkor a fentiek fényében bárki számára belátható, hogy a Szcientológia egész rendszere, úgy ahogy van, már évtizedekkel ezelőtt atomjaira hullott volna szét.

Ezek miatt az okok miatt fogják a Szcientológia hívei az utolsó leheletükkel is megvédeni a szellemi szabadságukhoz elengedhetetlennek ítélt vallási irataikat.

Forrás: SzcientológiaNeked

A bejegyzés trackback címe:

https://scientology.blog.hu/api/trackback/id/tr9113410569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása